Nog even en dan is het zover: je verlof zit er bijna op en je kleintje zal binnenkort voor de eerste keer naar het kinderdagverblijf Oosterhout gaan. Wat zijn praktische zaken waar je op kunt letten bij een kinderopvang vinden voor je kind en wat kun je dan verwachten?

 

Wat vind jij belangrijk?
Het is goed je vooraf te bedenken wat je belangrijk vindt op een kinderopvang. Denk aan voeding, ritme en welke visie een kinderopvang hanteert. Sluiten deze elementen aan bij je eigen waarden en normen? Neem daarom eens een kijkje op de website van verschillende kinderdagverblijven en lees het pedagogisch beleidsplan door. 

 

Vraag een rondleiding aan
Bij een rondleiding krijg je de gelegenheid om al je overige vragen te stellen, de sfeer te proeven en je kunt een glimp opvangen van de groepen en de pedagogisch medewerkers die er werkzaam zijn. Daarnaast kun je alvast voelen of er een match is of juist niet. Een rondleiding zal doorslaggevend zijn in je keuze bij het vinden van een kinderopvang voor je kind. 

 

De intake
Voor de pedagogisch medewerkers is het erg prettig om te weten of er bijzonderheden zijn en wat voor een karaktertje je kindje heeft. Denk aan dingen waar het zich prettig bij voelt of wat troostend werkt. Denk ook aan slaaprituelen en bijzonderheden bij voedingsmomenten. Slaapt je kindje beter op zijn buikje dan op zijn rug? Kan het niet zonder zijn speentje en/ of heeft het een knuffeltje of doekje waar het niet zonder kan? Dat is allemaal belangrijk om te weten. De meest vanzelfsprekende dingen voor jou, kan juist net dat ene dingetje zijn die belangrijk is om te weten op de opvang. Allemaal dingen die je tijdens een intake kunt vertellen. Hoe meer typische feitjes de pedagogisch medewerkers weten, hoe prettiger dat is voor de wenperiode en hoe beter de pedagogisch medewerkers daarop in kunnen spelen

 

Wennen
De meeste kinderdagverblijven bieden de mogelijkheid van een wenperiode aan voor je kindje. Maar wist je dat de ouders vaak meer moeten wennen dan de kinderen? Kinderen reageren heel erg op hoe de ouders dit traject ingaan. Als jij het vertrouwen naar je kind uitstraalt dat jij er vertrouwen in hebt, dan zal dit zeker zijn weerslag op je kindje hebben. Het is niet erg dat je het lastig vindt, dat is heel normaal. Maar probeer te vertrouwen op de kundigheid van de pedagogisch medewerkers, op jezelf en ook op je kindje. Jullie kunnen dit!

Een kinderopvang vinden voor mijn kind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven