Gezondheid zit voor een groot deel van binnen, maar je straalt dit ook uit. Heb je een slecht slaapritme en ongezond eetpatroon? Dan zal je dit ook zien in jouw gezicht, haar, huid en nagels. Denk aan broze nagels die snel afbreken of haar dat dun en futloos is. Met gezonde voeding kun je dit soort uiterlijke kenmerken deels verbeteren. In deze blog vertellen we je hoe jij met de juiste voeding kunt zorgen voor gezonde en sterke nagels!

Gezonde voeding voor mooie nagels

Een gezond eetpatroon is sowieso belangrijk voor onze gezondheid en fitheid. Maar welke voedingsmiddelen hebben nu een positief effect op onze nagels? Het is belangrijk om voldoende eiwitten, vitamines, zink en ijzer binnen te krijgen. Daar tegenover staat dat je sommige producten beter kunt vermijden. Zo kan een overdaad aan suikers juist een negatief effect hebben.

Bij het afvallen is het dus ook altijd belangrijk om genoeg te blijven eten. Een crashdieet zorgt er misschien voor dat je snel gewicht verliest… het zorgt er ook voor dat je snel een tekort aan belangrijke voedingsstoffen krijgt.

Eiwitten

Eiwitten zijn belangrijk voor sterke nagels. Dit komt omdat eigenlijk alle fysiologische processen in het lichaam worden ondersteunt door proteïnen. Onze nagels worden dus ook opgebouwd met behulp van eiwitten. Voor sterke nagels heb je eiwitten met een compleet aminozurenprofiel nodig. Een combinatie van dierlijke en plantaardige eiwitten dragen dus bij aan mooie en gezonde nagels.

Je vindt eiwit in verschillende voedingsbronnen, zoals zuivel, eieren, vlees, noten en peulvruchten. Neem dus vaker een bakje yoghurt of kwark en kook af en toe een lekker eitje bij de lunch. Liever minder dierlijke producten? Neem dan als tussendoortje een handje ongezouten noten en neem meer peulvruchten bij het avondeten.

Ben jij een lastige eter en merk je dat je te weinig eiwitten binnenkrijgt, doordat je nagels broos zijn? Dan kun je voedingssupplementen gebruiken om dit eiwittekort aan te vullen. Zo zijn er verschillende eiwitshakes en aminozuren supplementen verkrijgbaar. De beste aminozuren die bijdragen aan sterke nagels zijn o.a. methionine, proline, histidine en cysteïne.

B-vitamines

Alle B-vitamines zijn betrokken bij de stofwisseling. Dit betekent dus dat ze belangrijk zijn bij alles wat wordt afgebroken en opgebouwd in ons lichaam. Ja, dus ook bij onze nagels. Het is dus belangrijk om voldoende vitamine B binnen te krijgen als je sterkere nagels wil. Er zijn echter 8 verschillende B-vitamines, welke allemaal in andere voedingsmiddelen zitten. Hieronder zie je een handig overzicht.

  • Vitamine B1 = graanproducten, vleeswaren, aardappelen en zuivel
  • Vitamine B2 = melkproducten, vleeswaren, groenten, fruit en brood
  • Vitamine B3 = vis en vlees, volkorenproducten, groenten en cashewnoten
  • Vitamine B5 = groenten en fruit, vlees, peulvruchten, eieren en volkorenproducten
  • Vitamine B6 = brood- en graanproducten, peulvruchten, vlees, vis, eieren, kaas, zuivel en groenten
  • Vitamine B8 = eieren, lever, sojaproducten, noten en zuivel
  • Vitamine B11 = brood, aardappelen, groene groenten, vlees en zuivel
  • Vitamine B12 = zuivel, eieren, vlees en vis

Vitamine B12 vinden we alleen in dierlijke voedingsmiddelen. Dit is de reden dat veel veganisten een tekort ontwikkelen aan B12 vitamine. Eet jij volledig plantaardig? Dan is het aan te raden om een B12-supplement te nemen, zo voorkom je een tekort en houd je haar en nagels sterk.

Zink en ijzer

Bij een tekort aan de mineralen ijzer en zink ontstaan er witte vlekjes op je nagels. Vaak denken mensen dat dit wordt veroorzaakt door een calciumtekort, maar dit is dus niet waar. Je lichaam heeft ijzer en zink nodig om keratine aan te maken in het lichaam. Keratine wordt vervolgens gebruikt bij het opbouwen van nagels (en haar).

Zink en ijzer vind je in rood vlees en schaal- en schelpdieren. Veganisten kunnen deze mineralen halen uit bruine bonen, linzen, tofu en noten.

Zo krijg jij sterke nagels

Heb jij regelmatig last van vlekjes op je nagels, nagels die makkelijk scheuren of breken en wil je hier wat aan doen? Zorg er dan voor dat je jouw dagelijkse eiwitinname verhoogt en de juiste voedingsmiddelen neemt die rijk zijn aan B-vitamines, ijzer en zink. Op deze manier krijg jij de juiste voedingsstoffen binnen om je nagels sterker te maken.

Voeding voor sterke nagels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven